Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on õigus nõua juurde elatist, kui olen ise hetkel töötu ja kasvatan veel ka ühte alla 3-aastast last?23.04.2012

Tere!
Kas mul on õigus nõuda juurde elatist kokkulepitud summale 220 eurot? Mind koondati ja minu sissetulek on hetkel ainult saadav elatis (otsin aktiivselt tööd). Peres kasvab ka veel üks alla 3-aastane laps. Laps on 8-aastane ja kulud keskmiselt kuus 400 eurot. Kas lapse isal on kohustus kanda nüüd, kui ma ei tööta, suurem osa lapse kuludest? Kui jah, siis mida peaksin tegema, kui kokkuleppele suurema summa osas ei saa. Kuidas pean käituma siis, kui olen saanud tööle ja sissetulek olemas, mis arvatavasti jääks 500-600 euro vahele. Isa sissetulek 2000 eurot kuus.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Eeskätt on elatise suurendamine põhjendatud olukorras, mil lapse vajadused on muutunud, st siis, kui lapse ülalpidamiseks tehtavad kulutused on suurenenud. Samas võib teatud juhtudel olla nimetatu õigustatud ka siis, kui ühe vanema varanduslik olukord on oluliselt muutunud. Seega sisuliselt on Teie poolt kirjeldatud olukorras võimalik nõuda elatise suurendamist selliselt, et lapse isa kanda jääks suurem osa lapse ülalpidamisest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand