Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas isa maja müügist saadud rahaga kodu soetada nii, et see oleks lahusvara?26.04.2012

Tere.
Sooviks asjakohast nõu, kuidas hetkel kõige targemini toimida. Nimelt müüme minu isale(lesk) kuuluvat kinnistut, (kus siiani koos elatud) sooviga soetada uus ühine kodu. Kuna isa on eakas (täies elujõus), oleme temaga kokku leppinud, et uue kodu omanikuks saaksin mina (olen oma vanemate ainuke laps). Probleem aga selles, et kuidas vormistada nii, et see jääks kindlalt minu lahusvarasse. Abikaasal on laenusid ja ka võlgu(kasiino). Ei tahaks kuidagi neid isa raha eest soetatud koduga katma hakata. Üritasime teha ka abieluvaralepingut varalahususe suhte peale ja ühisvara jagamisele, aga sealgi oli punkt, et teatavatel juhtudel (võlaõigusseadus) võib kohus abieluvaralepingu tühistada. Jäigi katki, kuna täit kindlust see siis ikkagi ei anna. Tean, et abielu ajal soetatu (ka laenud minu teadmata) lähevad ühisvarasse. Hetkel ei osanudki muud ette võtta, et täit kindlust saada, kui andsime sisse lahutuse. Vähemalt peale lahutust omandatu on ehk oma jagu.
Olen mõelnud ka kinkelepingule, aga siis tuleb ju eelnevalt teha ostu-müügi tehing ja alles seejärel saab kinkelepingu vormistada. Pealegi mõlemad tehingud ju maksustatud. Või saab neid kuidagi ühildada (osta ja kinkida tütrele)?
Mida soovitate teha või kuidas targemini toimida, et hiljem ei peaks mingil juhul kahetsema.
Ette tänades.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lahutate abielu, lõppeb tõepoolest varaühisus ja ühe abikaasa omandatud kinnisvara kuulub ka selle abikaasa ainuomandisse.

Kui Te tegelikkuses lahutada ei soovi, soovitan siiski sõlmida abieluvaralepingu, mis võib hõlmata kogu abikaasade vara või ainult ühte eset varast (nt korter, maja).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand