Perekonnaõigus


Küsimus: Milliseid tõendeid on vaja, et taotleda suuremat elatisraha?26.04.2012

Olen seaduslikust mehest lahutatud juba 2006. aastast ja kasvatan meie ühist 12-aastast tütart. Eelnevad aastad oleme saanud suusõnaliselt kokkuleppele tema poolt makstavas elatise summas. Kroonide ajal oli see 1000.-/kuus, eelmine (2011) aasta pool aastat maksis 100 eurot, 2 kuud sellest jättis maksmise üldse vahele ja alates juulist 2011 kuni siiani on tasunud 150 eurot kuus. Kusjuures maksekuupäevast (kokkulepitult 20.kuupäev) kinni ei pea, kuus mitu korda pean talle helistama ja meelde tuletama. Ja kui julgen mainida, et summa on nõnda väike, et sellest kuidagi ei jagu, siis sinna see jutt jääbki, ta ei tee absoluutselt väljagi.
Lapse isa töötab Soomes, saab ametlikult head palka (ca 2000 eurot kuus), liisitud on kallis auto ja korter Eestis, mille eest tasub minimaalseid makse. Uut peret tal ülal pidada ei ole, muid kohustusi ka ei ole. Lapse vastu on huvi minimaalne, kuus korra ehk võtab ühendust, üldiselt ta lapsele ise midagi ei osta ega kuhugi ei vii.
Ise töötan mitu aastat 2-3 koha peal, et normaalset äraelamist endale ja lapsele võimaldada (minu sissetulekud ca 950 eurot kuus, erinevatele maksudele kulub ca 500 eurot).
Ise leian, et 150 eurot kuus on kohe 13-aastase teismeealise tütre jaoks natuke vähevõitu (ise pean normaalseks 200-250 eurot kuus). Kas mul on lootust kohtu kaudu suuremat elatist nõuda ja milliseid tõendeid pean selleks esitama? Kas kohtu kaudu on võimalik panna paika ka kuupäevad, millest elatise maksja peab kinni pidama?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui taotlete miinumumelatisest (145 eurot) suuremat elatist, tuleb kõik lapse kulud dokumentaalselt tõendada. Lapse kulude alla lähevad eluasemekulud, söök-jook, riided-jalanõud, transpordikulu, harrastused jms.

Tuleb arvestada asjaoluga, et lapse mõlemad vanemad vastutavad võrdselt lapse ülalpidamise eest, st juhul, kui taotlete kohtult elatise väljamõistmist nt 250 euro ulatuses, tuleb tõendada lapse igakuiseid kulusid 500 euro ulatuses.

Kohus määrab kohtuotsusega kindlaks ka kuupäeva, millal tuleb igakuiselt ülalpidamiseks kohustatud isikul elatist maksta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand