Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isa peab maksma elatisraha täismahus või võib ostetud asjade võrra vähem maksta?11.05.2012

Tere!
Läksime lahku lapse isaga ning pärast seda nõudsin lapse isalt alimente, summas 200 eurot. Kõik oli korras ning sain ka kätte maksekäsu ning kohtusse ei läinud. Lapse isaga on läbisaamine halb ning lapse isa ähvardab pidevalt, et kui ma ei tee nii nagu ta tahab, siis ta ei maksa mulle 200 ja maksab 150, teisisõnu manipuleerib selle summaga, mis on talle maksekäsu kohaselt määratud. Soovin nüüd teada täpselt, kas ma saan kuhugi pöörduda või midagi teha, et kui ta nüüd maksab vähem, kui ette nähtud?
Samas on ta ka kriminaalkorras karistatud, kui see loeb midagi.
Ja samas, kas see on lubatud, et kui on määr 200 eurot, siis kui ta maksab lapsele 150 ja ülejäänud raha eest ostab ta riideid näiteks. Olen kuulnud, et kui ta maksab alimente, siis peab ta ikkagi maksma need alimendid täisväärtuses ning kui soovib lapsele midagi osta, siis need juba nn oma raha eest.
Loodan, et saate mu küsimusest ja murest aru.

Lugupidamisega,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise maksmiseks kohustatud isik peab elatist maksma kohtuotsusega määratud summas ja puudub võimalus nö tasaarveldamiseks lapsele ostetud asjade alusel. Lapsele vajalike asjade ostmine on selle isiku kohustus, kes last igapäevaselt kasvatab ja selleks ka lahus elavalt vanemalt elatist saab.

Kui ülalpidamiseks kohustatud isik ei maksa elatist vastavalt kohtuotsusele, saab täitemenetluse alustamiseks pöörduda kohtutäituri poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand