Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas lihtsalt ja ilma kohtuta saada ainuhooldusõigus?04.05.2012

Tere
Soovin saada 2 lapse ainuhooldusõigust. Eelmise elukaaslasega (laste isaga) läksime lahku juba ammu, pea 3-4 aastat tagasi. Tegelikult meil on 4 last temaga, aga 2 last ta võttis oma kasvatada ja 2 jäeti siis mulle - selline oli meie kokkulepe. Aga juhtus nii, et 2 aastat tagasi leidsin omale uue elukaaslase ja abiellusime ning elasin 2 aastat välismaal koos oma väikse pojaga, vanem tüdruk jäi mul ema hoolde. Nüüd tulin tagasi, et hooldusõigusi omale saada laste isalt, kuna ta selle 2 aasta jooksul ei ole mingit huvi näidanud nende 2 lapse vastu, kes siis ühesõnaga minu kasvata on. Ei ole ta ka rahaliselt toetanud, välismaal elades leidsin ka töö ja saatsin nii palju kui võimalik emale - oli mingigi raha tütre jaoks.
Kuidas oleks kõige lihtsam ja rahulikum õigusi endale taotleda ja kas kohtusse minek on vajalik? Ja kui kaua see protsess võiks aega võtta? Kuna võib-olla soovin tagasi minna välismaale elama, kuna abikaasa seal ja seda mudugi seekord oma 2 lapsega. See muidugi ei ole veel kindel. Oleksin väga tänulik teile iga kasuliku nõuande eest. :)

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Hooldusõiguse täielikku üleandmist on võimalik vaid kohtu kaudu taotleda, nö lihtsat võimalus olemas ei ole. Samuti vajab nimetatu väga kaalukaid põhjuseid ja üldjoontes kohtud ühise hooldusõiguse lõpetamist põhjendatuks ei pea.

Pigem soovitaksin Teil teha laste isale ettepanek sõlmida notariaalses vormis kokkulepe, et võite lastega välismaale elama asuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand