Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas ma saaksin lapsed jäädavalt enda juurde?08.05.2012

Elasime endise elukaaslasega koos 4 aastat. Aasta koos oldud, sündis esimene laps, aasta hiljem teine. Nüüd läksime lahku. Elasime tema vanemate majas. Peale lahkuminekut kolisin sealt ära. Lapsed jättis sinna, väites, et mul pole ruumi neid kasvatada. Kolisin ema 2-toalisse korterisse, kus elavad veel mu isa ja vend. Valla lastekaitsetöötaja võttis mult lasterahad ära, andis mehele. 1 nädal kuuust on lapsed minu juures, 3 nädalat mehe juures. Kas see oli seaduslik? Mis võimalused on mul lapsed enda juurde jäädavalt saada? Tööl ei käi veel.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanematel on oma laste suhtes võrdsed õigused ja kohustused, millest tuleneb, et mõlemal vanemal on õigus lapsega suhelda. Samas on lapse huvides määrata kindlaks üks kindel elukoht ja samuti määrata kindlaks lapse suhtlus lahus elava vanemaga. Lapse elukoht peaks olema vanema juures, kes on suuteline parimal võimalikul viisil lapse huve tagama.

Kohtult on võimalik taotleda otsustusõiguse üleandmist lapse elukoha osas, millise nõude rahuldamisel on vanemal õigus ainuisikuliselt otsustada, kus laps alaliselt elama hakkab.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand