Perekonnaõigus


Küsimus: Mida peaksin tegema, kui ei taha, et isa kohtub lapsega?11.05.2012

Tere,
mul on selline mure, elasin paar aastat tagasi oma lapse isaga koos. Koos olles tegime lapsele pangaarve, lepinguga, kus saab lapse isa käia ja teha ka mida soovib pangaarvega. Nüüd, kui oleme lahus, tahan, et ta ei saaks arvele ligi kuna ta käib kontoväljavõtet võtmas ja ei tea millal võib tulla aeg, kus ta võib ka sealt raha võtta. Olen käinud pankades ja nemad on öelnud, et lapse isal on samasugune õigus arvele nagu minul, ehk siis lapse emal ja et seda lepingut muuta, pean sünnitunnistuselt ära saama lapse isa nime või siis tegema seda kuidagi kohtu kaudu või ootama kui laps saab täiskasvanuks. Kas ei ole mingisugust muud varianti. Kohtukulud on kõik kallid ja minu enda sissetulek on vaid peretoetus 57 eurot ja see läheb ka väiksemaks kohe, kui laps saab juunis 3-aastaseks. Lapsel oli vahepeal perekonnanime muutus, kui panin ta enda, ehk siis ema nimele. Isa oli sellega nõus, kuid isa õigustest ta ei loobunud. Nüüd tahab ta igal võimalusel oma last näha. Ta on ise kriminaalselt olnud karistatud ja tingimised peaks olema tal läbi. Ka meie suhte ajal oli ta vägivaldne minu vastu. Nüüdseks elan ma uue mehega koos, kes hoiab last ja ei taha kuidagi, et lapse pea sassi aetakse, kuna ta on veel nii väike ja psühhiliselt võib see lapsele halba teha. Samas on mul peas küsimus, kas näidata last isale või mitte. Ta ei ole selle jaoks mitte midagi teinud. Ka elatise nõude annan ma sisse. Kuid ei ole kedagi, kes juhendaks kuidas asjad käivad, kas oskate öelda, kuhu ma peaksin pöörduma? Ka selline küsimus, et kas lapse isal on mingi võimalus nõuda oma last näha või sootuks ta minult ära võtta? Mina ei taha oma lapsest ilma mitte mingil juhul jääda ja oleks võimeline ükskõik mida tegema, et minu laps ikka minu juurde jääks.
Olen ka mõelnud, minna koos uue perega ehk siis mehe, oma lapse ja ise rasedana eestist välja elama. Kuid kas jällegi lapse isa lubab? Mis ma selleks kõik tegema pean et asjad korda saada?

Loodan et saate mind kuidagi aidata.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse isal on seadusest tulenev õigus oma lapsega suhelda ja Teie selleks põhjendamatult takistusi teha ei tohi. Kui seda siiski teete, on lapse isal võimalus pöörduda kohtu poole lapsega suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks. Sisuliselt puudub võimalus, et kohus teeks otsuse, mille kohaselt laps ja isa üldse kohtuda ei tohiks.

Kui laps on seni elanud Teie juures ja on sellise elukorraldusega igati harjunud, ei rahuldaks kohus suure tõenäosusega lapse isa nõuet talle üle anda otsustuõigus lapse elukoha määramise osas (kui lapse isa nimetatud nõude esitaks).

Kui soovite asuda lapsega välismaale elama, on kindlasti vajalik hankida lapse isalt notariaalses vormis nõusolek.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand