Perekonnaõigus


Küsimus: Laps on sündimas, isa jättis meid maha, kuidas peaksin lapse perekonnanime registreerima, et hiljem oleks lihtsam elatisraha nõuda?23.05.2012

Lapse isa jättis mind maha 7. raseduskuul ja mul tekkis küsimus, et kui laps lähiajal sünnib, siis kuidas ma peaksin toimima lapse registreerimisel perekonnaseisuametis? (Sooviksin hiljem nõuda lapsele ka elatist, mida ma ilmselt nagunii kunagi selle mehe käest saama ei hakka, aga asi on põhimõttes.) Kui ema üksi (ei ole abielus) läheb last registreerima, kas siis oleks mõistlik ema sõnade kohaselt isa nimi kirja panna, et hiljem kohtus elatist nõuda või ei oma see perekonnaseisuametis tähtsust? Saan aru, et kui kohtule elatisnõude esitan, siis kohus määrab isaduse tuvastamise nii või teisti? Palun soovitage, mis oleks kõige otstarbekam teha, et hiljem ei tekiks mõttetut bürokraatiaga tegelemist, sest kuskil on midagi märkimata või ütlemata jäänud. Vastuse eest ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Käesoleval hetkel kehtiva perekonnaseaduse alusel ei ole võimalik vastupidiselt eelnevalt kehtinud regulatsioonile kanda lapse sünnitunnistusele isa nime ema ütluste kohaselt. Lapse isa sünnitunnistusele kandmiseks on vajalik isaduse omaksvõtt mehe poolt, kes on lapse isa. Kui isaduse omaksvõttu ei toimu, jääb lapse isa kohta kanne tegemata.

Kui lapse isa kohta jääb sünnitunnistusele kanne tegemata, tuleb elatise väljamõistmiseks taotleda kohtult ka isaduse tuvastamist, kuna elatist on võimalik nõuda vaid mehelt, kes on lapse seaduslik isa.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand