Perekonnaõigus


Küsimus: Kui isa maksab kuus suurema summa elatist kui määruses, kas siis peab enammakstud summa maha arvama varasemast võlgnevusest?03.06.2012

Tere,
Kui lapse isa maksab ühekordsel ülekandel elatisraha suurema summa kui määruses kirjas (no näiteks 20€ rohkem või isegi kahekordse summa). Kuid eelnevalt on ta jätnud kuid ja kuid maksmata. Makse seletuses on vaid elatusraha lapsele.
Kas siis saan lugeda seda selle konkreetse kuu elatiseks ning nõuda raha ikka eelnevate maksmata kuude eest? Või peaksin selle osa, mis on rohkem makstud, maha lahutama tekkinud võlast?
Küsimus sai keeruline aga loodan, et saite mõttest aru.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Juriidiliselt korrektne oleks elatise maksmisel märkida selgitusse nii jooksva elatise summa kui ka makstava elatisvõla summa. Vastasel juhul on sisuliselt võimalus lugeda kohtuotsuses nimetatud summast suuremas ulatuses elatise maksmist vabatahtlikuks toetuseks, mille eesmärgiks ei ole tekkinud elatisvõla tasumine. Arvatavasti on elatise maksja eesmärgiks siiski ka elatisvõla tasumine, seega tuleks tema tähelepanu juhtida eelnimetatud asjaolule.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand