Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas ja kust peaksin alustama, et saada toetust ja/või ainuhooldusõigust lapsele, kelle isa elab USA-s?06.06.2012

Tere!

Minu lapse isa on elanud USA-s elamisloaga põhimõtteliselt terve oma elu, aga USA kodanik ta ei ole. Tal on Dominikaani Vabariigi pass. Abiellusime Eestis 2007, kolisime siia ning mõne aeg hiljem (juuli 2009) sündis ka laps. Laps oli 4-kuune, kui ta otsustas lahku minna. Lahutasime abielu augustis 2010 ja suuliselt jäi kokkulepe, et hakkab lapsele USA-st raha või pakke (riideid, mänguasju jne) saatma iga kuu, sest 3 päeva hiljem peale lahutuse ametlikus kuulutamist, pidi ta ka Eestist lahkuma. Muidugi mingeid raha/pakke ta saatma ei hakanud, vabanduseks tõi, et pole veel tööd leidnud. 3 kuud suhtles ja vabandas ning siis järsku katkestas suhtlemise, ei vastanud minu kirjadele ega kõnedele. Ning sedasi 10 kuud kuni võttis ise ühendust lapse 2. sünnipäeval. Tundus, et tema huvi lapse vastu oli tagasi tulnud, kuid raha ega midagi muud, nagu oli lubanud, ei saatnud ikka. Käesoleva aasta jaanuaris saatis esimese paki riietega ning märtsis ja aprillis kandis ka raha üle, kokku 300 USA dollarit. Arvasin, et mees on end kokku võtnud ja saame ilusti omavahelise kokkuleppega hakkama. Nüüd aga tuleb jälle jutuga, et pole tööd ning seetõttu ei ole võimalust last toetada, ometi käis just puhkusereisil ning kahtlen tema sõnades, et tal raha pole.

Siit ka minu küsimused. Kuidas anda ametlik käik, et ta hakkaks last toetama? Olen lihtsalt väsinud temaga vaidlemisest ning see ei vii kuskile. Kas on ka mul õigust lapse ainuhooldusõigusele? Ausalt öeldes ei tahaks oma eksabikaasaga enam üldse tegemist teha ning ka laps ei tunne seda inimest, kuigi vahel Skype'i teel oleme teinud videokõnesid, mis mehe põhjusel väga harvad, sest tal pole aega. Ning, kuidas oleks võimalik ka lapse perekonnanimi ära muuta? Praegu tal isa perekonnanimi, millest mina lahutuse korral loobusin, aga lapsele jäi. Mees on ka andnud mõista, et kui tahab, siis võtab minult lapse üldse ära, kuigi ise on töötu, laps ei räägi inglise keeltki jne. Oleks tal selleks alust ning võimalust oma ähvardus täide viia? Kas on ka võimalik saada tasuta õigusabi? Lihtsalt hetkel puudub vaba raha advokaadi palkamiseks, aga enam ei jaksa ka sellist situatsiooni kauem taluda.

Lõppkokkuvõttes ei hooli ma tema rahalistest toetustest, mul on endalgi selline sissetulek, et ilusti toime tulla lapsega. Ka pean maksma siiani ühiselt abielu ajal võetud pangalaenu, sest see sai võetud minu nimel ning tal oli väga mugav peale lahutust lihtsalt Eestist lahkuda. Pigem olen huvitatud ainuhooldusõigusest, et enam mitte tegeleda selle mehega tulevikus. Lapse huvides arvan, et selline "isa", kes suhtleb lapsega ainult siis, kui endale sobib ja aega leiab, ei mõju pojale hästi, sest puudub stabiilsus, usaldus ja turvatunne. Tean, et ei saaks isegi lapsega reisile minna ilma lapse isa loata ning, et oma võimu näidata, ei oleks ta nõus ka luba andma.

Aitäh, et leidsite aega minu kirja lugemiseks ning tänan juba ette ka vastuste ja abi eest!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui üks lapse vanematest elab välisriigis, tegelevad lapsesse puutuvate küsimuste lahendamisega üldjuhul riikide keskasutused, milliseks on Eestis Justiitsministeerium. Seega soovitan Teil oma murega pöörduda Justiitsministeeriumi rahvusvahelise õigusabi talituse poole kas telefoni teel (620 8132) või e-posti teel (central.authority@just.ee).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand