Perekonnaõigus


Küsimus: Kas Soome kohtutäiturile antud elatisraha nõudmist oleks võimalik tagasi Eestisse pöörata, et siis elatisraha maksmisest kõrvalehoidmise tõttu politseisse avaldus teha?09.06.2012

Tere,
Kui ma olen Eesti kohtumääruse (elatisraha maksmise osas) üle andnud soome kohtutäiturile (sain siit kohtust ka vastava paberi, et edasi tegeleb soome kohtutäitur). Kas on võimalik see määrus uuesti Eesti poole üle saada, kuna mure on selles, et lapse isa otsustas soomes nn. mustalt tööd tegema hakata, kui tal esimene makse kinni peeti. Nüüd ei laeku tal ka soomes olles palk panka (ja võlg on jälle kasvanud ca 1200 euroni). Ma olen korduvalt sealsete kohtutäituritega rääkinud ja nemad ütlevad ikka, et nemad ei saa midagi enam teha.
Kuna Soomes ei ole võimalik asja politsei kaudu ajada, siis mõtlesingi, et on võimalik siis Eestis politseisse avalduse teha kohustusest kõrvalehoidmise kohta.
Ja teiseks sooviks teada, et kas selline asi on võimalik, et elatisraha hakata nõudma lapse isa vanematelt (vanavanematelt siis)? Kuna lapse isa ei kavatse hakatagi midagi maksma.
Või mis võimalused mul veel oleks.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Täitemenetlus elatisasjas ei tohiks välistada võimalust alustada menetlust KarS § 169 alusel lapse ülalpidamiskohustusest kuritahtliku kõrvalehoidmise tõttu.

Sisuliselt on selline võimalus asenduskohustuse näol olemas küll, et lapse isa asemel hakkavad lapsele elatist maksma isapoolsed vanavanemad, kuid ilmselgelt ei ole see väga levinud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand