Perekonnaõigus


Küsimus: Kui pöördun kohtusse elatisraha nõudega, kas saan seda nõuda ka selle perioodi eest, mil lapse isa meievahelisest kokkulepet ei täitnud ning maksmata jättis?15.06.2012

Tere.
1. Olen kuulnud, et kui lapse isa maksab laspele alimente, siis tal (isal) on õigus nõuda ka laspelt ülalpidamist, kui laps on täiskasvanu. Kui lapseisa ei saa ennast mingitel põhjustel üleval hoida. Tahaks teada, kas see on nii. Või saab isa nõuda ka siis, kui ise ei maksa alimente lapsele.
2. Lapseisaga ei ela koos juba pool aastat. Tegime alimentide suhtes enda vahel kirjaliku dokumendi, allkirjadega. Lapseisa ei maska raha juba 4-ndat kuud, ütleb, et on töötu. Kui pöörduda kohtusse, kas siis saab alimente küsida alates sellest perioodist, mil isa ei maksa meievahelise kokkuleppe alusel või hakatakse raha nõudma alates sellest kuust, kui esitan paberid kohtusse?
3. Mis põhjustel võib kohus ära võtta mehelt laspeõigusi?
4. Kui sünnitunnistusel on lapse isa ka kirja pandud aga ametlikult me polnud abielus, kas saan lapsele enda perekonnanime panna ilma isa nõusolekuta? Hetkel laps isa nimega.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui isa täidab lapse suhtes ülalpidamiskohustust, siis on tal tõepoolest õigus nõuda vajadusel ülalpidamist täiskasvanud lapselt. Kui mitte, võib lapse ülalpidamiskohustust vanema ees piirata või selle täitmisest üleüldse vabastada.

Elatist on võimalik nõuda 1 aasta tagasiulatuvalt.

Lapse perekonnanime on võimalik muuta vaid mõlema vanema nõusolekul, olenemata asjaolust, kas olite lapse isaga abielus või mitte.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand