Perekonnaõigus


Küsimus: Mida saan teha, kui isa ei maksa kohtu poolt kindlaks määratud kuupäevaks elatisraha?20.06.2012

Tere!
Kohtu poolt on määratud kindlaks iga kuu 10. kuupäev, mil peab laekuma laste elutusraha. Oleme sellega alati arvestanud aga isa lihtsalt ei maksa sellel kuupäeval. Alati läheb see mitmeid päevi edasi.
Ise me enam ei ole küsinud, et miks, sest ta lihtsalt ütles, et tema ei pea maksma ja teeb ise endale enda seadused. Töötab ta Soomes ja tal on 2 korda kuus palgapäev, selleks kuupäevaks on tal põhimõtteliselt see võimalik tasuda, kuid ikka leiab mingeid vabandusi. Ja viimastel kuudel ei vaevu isegi neid vabandusi välja mõtlema, maksab kunas jumal juhatab.
Päeva raha ei ole kohtu poolt määratud, kui lapsed tema juures on, kuid tema võttis elmine aasta ühe lapse raha täielikult maha, kuna ta viibis tema juures Soomes 2 nädalat juunis ja 2 nädalat juulis. Kooli minemise eelneval kuul kui vaja osta riideid, ta lihtsalt ei kandnud ühele lapsele.
Küsimus ongi tegelikult selles, mida me peaksime tegema, et tuleb summa sel kuupäeval kui on ette nähtud, sest meie ju arvestame selle rahaga just siis, muidu ei oleks me ka kuupäeva paika pannud kohtus.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui ülalpidamiseks kohustatud isik maksab elatist ebaregulaarselt ja mitte kohtuotsuses kindlaksmääratud ulatuses, tuleb abi saamiseks pöörduda kohtutäituri poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand