Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas taotleda otsustamisõigust lapse osas ja kui kaua see aega võtab?27.06.2012

Soovin lapsega minna soome elama aga lapse isa pole nõus selleks luba andma. Lapsele ta elatusraha ei maksa, kuigi kohtu poolt on see määratud juba 6 aastat tagasi, kui lahutasime. Lapsega ta suhelnud eriti ei ole ja põhimõtteliselt pole ta eestis elanud juba 9 aastat, algul soomes ja nüüdseks hispaanias. Nüüd kui ta mõneks ajakas eesti tuli, siis palusin, et ta teeks notariaalselt mulle loa, et saaksin lapse soome elama võtta, algul lubas aga siis jälle mõtles ringi. Ka soomes on tal lapsed, kelle ema on võtnud temalt hooldusõiguse ära.
Sooviksin siis teada, et millest ma peaksin alustama, et taotleda otsustusõigust (ainuhooldusõigust vist keerulisem taodelda) ja kui pikalt sellega aega läheb? Sooviksin lapse sellest aastast soome kooli panna.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Otsustusõiguse taotlemiseks lapse elukoha- ja koolivaliku osas tuleb esitada põhjendatud avaldus kohtusse ja tasuda sellelt riigilõivu. Kohtumenetluse pikkust on võimatu ette prognoosida, see oleneb suuresti konkreetse juhtumi asjaoludest (nt kas pooled jõuavad kompromissile).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand