Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elukaaslasel on seaduslik alus jätta endale minu vara, ettekäändel, et see on lapsele?02.07.2012

Tere.
Püüan lihtsamalt selgitada oma olukorda. Nimelt, elades oma endise elukaaslasega koos, saime mõne aja möödudes aru, et suhe ei toimi. Sõitsin ära välismaale tööle. Kaks kuud hiljem teatas proua, et tema on nüüd rase. Minuga seda varem arutamata. Elasime veel mõned kuud koos, kuid pigem nagu korterikaaslased. Sellel ajal soetasin veel kodutehnikat ja andsin talle oma auto kasutada. Auto on endiselt minu nimel. Kuna me tõesti enam koos oldud ei saanud, kolisin välja. Proua keeldus ja keeldub siiani mulle minu autot tagastamast. Samamoodi keeldub ta tagastamast juba enne temaga tutvumist minu isiklikku vara. Nüüd, peale lapse sündi, ilma minuga rääkimata, on ta ka elatise nõude sisse andnud. Temaga rahulikult rääkida on võimatu.
Siit nüüd ka minu küsimus: Kas proual on seaduslik alus jätta endale minu vara, ettekäändel et see on lapsele?
Elatise vastu ma ei võitlegi, olen nõus seda maksma, kui see jääb seadusega ette nähtud summa piiresse.
Kuidas ma edasi peaksin käituma? Kas meie riigis võibki nii nahhaalselt teiste vara endale korjata? Olen siiani pettunud käitumisest, et mind pandi lihtsalt fakti ette, et nüüd sünnib laps ja nii ongi. Kas mehel pole oma sõna sekka öelda õigus?
Tulin tagasi Eestisse, et siin tööd leida, kahjuks pole veel edu saavutanud, kuid jätkan. Selline maakeeli välja pressimine on tõsiselt tervisele juba hakanud.
Äkki saate kuidagi selgust tuua, kuidas sellist segadust rahumeelselt klaarida.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse emal puudub igasugune õigus mitte tagastada Teile kuuluvat vara. Ettekääne, et nimetatu kuulub lapsele, on asjakohatu. Teil lasub lapse suhtes ülalpidamiskohustus, kuid Teie vara kasutamine sinna alla Teie poolt kirjeldatud viisil kindlasti ei mahu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand