Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan oma lapselt toetust nõuda kui tervis on kehva ja sissetulek väike?04.07.2012

Olen lahutatud 7 aastat. Kooselust on poeg 20a. ja tütar, kes saab järgmine kuu 18-aastaseks. Rahaliselt toetasin neid, kuid nüüd juba aasta olen astmaatik ja olen töövõimetuspensionil. Minu sissetulek on momendil 135 eurot kuus. Nüüd otsustati panna kohtu kaudu alimendid 145 eurot kuus. Olen lugenud igasuguseid seadusi, küsimus on, et seadusega oleks minul nagu õigus nõuda oma töötavalt pojalt enda toimetulekuks abi. Sellisel juhul suudaksin elatisraha tasuda ja ei tekkiks võlga: kuna seaduses on nii, et võlg läheb pärandusega edasi minu lastele. Siis kas oleks mõistlik oma lapselt toimetuleku raha nõuda?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abivajaduse korral on Teil tõepoolest õigus nõuda oma täiskasvanud lapselt ülalpidamist. Nimetatu eeldab olukorda, mil Te ei ole võimeline ennast ise ülal pidama. On küsitav, kas Teie poolt kirjeldatud olukord klassifitseerub abivajaduseks perekonnaseaduse mõttes.

Ülalpidamiskohustus lõppeb nii õigustatud isiku kui ka kohustatud isiku surmaga, seega võimatu on olukord, et Teie surma korral peab üks lastest elatist edasi tasuma. Küll aga läheb pärandiga edasi elatisvõlg, mis on tekkinud kohtuotsusega väljamõistetud elatise mittemaksmisel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand