Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas suuremat elatisraha nõuda ja lapsega koosolemise aega kokku leppida?02.08.2012

Tere,
olen lapse isast juba 11 kuud lahus. Leppisime suuliselt kokku, et ta maksab iga kuu lapse elatisraha 165 eurot, kas seda on vähe või palju. Kuidas ma peaksin lapse isale selgeks tegema, et kui laps on haige ostaks ta ravimeid jne või siis oleks ise lapsega, aga ei ole teinud seda ega kavatsegi teha, kuigi teab ka seda, et mina kui lapse ema olen kogu aeg lapsega.
Olen ka lapse isaga tülis, ei saa omavahel hästi läbi, kas see on normaalne, et lapse isa võtab lapse siis kui ise tahab, kui me pole omavahelgi kokku leppinud seda, et mis ajal ta lapse võtab. Sama nt see neljapäev tuleb ja tahab lapse saada ning siis on jälle lapsega paar päeva koos (4-5) päeva.
Kas oleks võimalik kuidagi seda lapse elatisraha suuremat ka (nõuda)saada, sest kui laps on haige, siis ma ei saa tööl käija ja nii ei saa asjad makstud. Kas mul on ka võimalik seda kohtu kaudu teha, lapse elatisraha taotleda, kui saab siis kuidas ja mis moodi? Lapse isa töötab soomes, kuigi ei ole mitte mingil moel nõus rohkem maksma.
Samas on mul küsimus, et kas laps on tõesti nii vähe väärt.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse isaga ei õnnestu elatisraha suuruses kokku leppida, tuleb elatise väljamõistmiseks pöörduda kohtu poole. Tuleb arvestada sellega, et nõudes elatist miinimummäärast suuremas ulatuses, st rohkem kui 145 eurot kuus, peab lapse kulutusi tõendama arvete, maksekorralduste ja tšekkide näol.

Kui vanemate vahel puudub kokkulepe lapsega suhtlemise osas, tuleb kohtule esitada avaldus suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks. Suhtlemiskorra kindlaksmääramine välistab olukorra, mil lahus elav vanem tuleb lapsele järgi suvaliselt valitud ajal ja segab seeläbi lapse väljakujunenud elukorraldust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand