Perekonnaõigus


Küsimus: Kas abikaasale kingitud maatükile abielu ajal ehitatud maja on ühisvara?07.08.2012

Tere!
Abikaasale kingiti 2005. aastal maatükk, millele ehitasime abielu ajal maja. Kas maja, mille ehitasime ühiselt, on ühisvara ja kuidas toimida? Pean augusti lõpus majast lastega välja kolima ja endale uue elamise otsima. Abikaasa väidab, et maja kuulub ainult temale: tema ehitas, tema maksab laenu ja makse. Laenu maja ehitamiseks võttis abikaasa ja maja kuuluvat hoopis pangale. Minul ei ole mingeid õigusi. Majas elan põhiliselt mina lastega, abikaasa käib Soomes tööl!
Ja kuna mul ei ole kindlat tööd ega sissetulekut, siis polevat minul ka midagi saada.
Olen asja uurinud ja küsinud paarist kohast. Vastusteks on olnud: et abikaasa peab pool maja rahast mulle maksma või uue elamise aitama muretseda. Või siis, et maja kuulubki ainult abikaasale. Sooviks saada selgust.
Suured tänud!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui maja on ehitatud abielu ajal, kuulub see Teie ja abikaasa ühisvara hulka. Sellest tulenevalt on Teil õigus nõuda ühisvara jagamist. Ilmselt maja reaalosadeks jagada ei ole võimalik, seega tuleb kõne alla olukord, mil abikaasa saab maja enda ainuomandisse ja maksab Teile hüvitist Teie osa eest või saate Teie maja oma ainuomandisse ja maksate abikaasale tema osa eest hüvitist või hoopis võõrandate maja ja jagate müügitulu pooleks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand