Perekonnaõigus


Küsimus: Millisel määral saan ma osaleda oma lapse kasvatamisel, kui kaotan kohtus hooldusõiguse?17.08.2012

Meil on elukaaslasega poeg, kes on nüüd saamas 4-aastaseks. Olen olnud isana oma lapse sünni juures ja kasvatanud teda, kuna lapse ema põdes sünnitusjärgset depressiooni, meie elu ei ole olnud lihtne, aga me saime hakkama, ma armastan oma last väga.
Elukaaslase vanemad ei olnud nõus sellega, tekkisid lahkhelid ja naine läks koos lapsega nende juurde elama, tekkisid ka tülid meie vahel ja alkoholijoobes on mu endine elukaaslane mind noaga rünnanud.
See oli mulle suur löök, hakkasin jooma ja tarvitama antidepressante, viibisin ka ravil, sellel ajal kaotasin töö.
Praguseks olen taas saamas kindlamat jalgealust, ei joo, tegelen aktiivselt uue töö leidmisega, kuna minu haigusloosse on kirjutatud maniakaal-depressiivne, kas see annab mingi erilise õiguse, minult lapse hooldusõiguse äravõtmiseks?
Kas lapse minu juurest eemale viimisel tekkinud haiguslikku seisundit saab kohtus kasutada minu hooldusõigusest ilma jätmiseks?

Soovin teha oma lapse elu puudutavaid otsuseid ja olla osaks tema elust, kui kaotan hooldusõiguse, millistel alustel saan siis osaleda lapse elus ja kes teeb sellekohase otsuse?

Saan lapse emaga läbi, kuid meie kooselu ei ole võimalik tema alkoholilembuse tõttu, millisel määral saan ma osaleda oma lapse kasvatamisel, kui kaotan kohtus hooldusõiguse?

Tänan Teid ja jään ootama Teie vastust.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üldjoontes ei pea kohtud põhjendatuks hooldusõiguse üleandmist ühele vanemale vaid põhjusel, et vanemad elavad lahus. Seega usun, et kohtusse pöördudes on tõenäolisem, et Teie ja lapse ema ühine hooldusõigus kehtib edasi, kuid emmale-kummale vanemale antakse otsustusõigus lapse elukoha määramise üle. Sellisel juhul säilib Teil õigus võrdselt otsustada lapse elu puudutavaid küsimusi, välja arvatud lapse elukoht.

Kui kohus peaks mingil põhjusel määrama lapse hooldusõiguse vaid ühele vanemale, säilib teisel vanemal õigus lapsega suhelda ja õigus otsustada last puudutavaid küsimusi ajal, mil laps viibib temaga.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand