Perekonnaõigus


Küsimus: Kas praegusel abikaasal on õigust nõuda poolt korterit, mille ostu-müügi leping on sõlmitud eelmise abielu ajal?10.08.2012

Tere,
Aastal 2000 ostsin eelmise abielu ajal pangalaenuga korteri. Korter pidi jääma lapsele ja maksed pangale olid alimentide asemel. Algselt oli korter panditud pangale, 2003. aastal pärast korteriomandi kinnistamisotsust vormistati see ümber hüpoteegiks, mis on tänaseks tasutud. 2007. aastal abiellusin uuesti ja nüüd otsustas uus abikaasa lahutada. Minu praegune abikaasa väidab et kuna korteri pangalaenu tagasi maksed toimusid meie abielu ajal, siis väidetavalt on korter uue seaduse järgi hoopis minu ja minu uue abikaasa ühisvara. Nüüd nõuab ta poolt sellest korterist.
Küsimus siit, kas minu viimasel abikaasal on õigust nõuda poolt korterit mille ostu-müügi leping on sõlmitud eelmise abielu ajal?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui korter soetati eelmise abielu ajal, kuulub see Teie ja endise abikaasa jagamata ühisvara hulka (abielu lahutamisel ei loeta ühisvara automaatselt jagatuks). Seega puudub praegusel abikaasal õigus nõuda nimetatud korteri jagamist ühisvarana.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand