Perekonnaõigus


Küsimus: Kui palju isalt reaalselt elatisraha välja nõutakse, kui olen kandnud laste kulutusi suuremas summas kui laste isa eeldatav sissetulek?16.08.2012

Tere,
Vabandan kui kusimus ei ole piisavalt üldine.
Mul on saamata elatisraha, umbes 10 aastat, lapsed on 11 ja 14 aga ma pole kunagi nõuet ka esitanud.
Viimasel 5 aastal suudan ma teostada kulusid per laps ca 1400-1500 eurot kuus. Erakoolid, huviringid, mõtteline osa eluasemest (üür oli näiteks 2000 eurot kuus, koolimaks 6000-8000 eurot õppeaasta lapse kohta jne), perioodika tellimused, eratunnid jne. Koik maksekorraldused ja arved on alles. Kui suur võiks olla reaalne summa, mis mulle välja mõistetakse, kui nende isa palk on ca 1500-2500 eurot kuus (täpselt ju ei tea) ja tal on veel laps. Laste kulusid olen katnud mina ka siis, kui me koos olime, ja ta maksis 1,5 aasta midagigi. Ma eeldan, et tagasiulatuvalt ei saa ma nõuda rohkem kui 1 aasta?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Tagasiulatuvalt saate Te tõepoolest lastele elatist nõuda maksimaalselt 1 aasta.

Elatise suuruse määravad lapse vajadused, mis on otseses seoses lapse ülalpidamiseks tehtavate kulutustega. Kui nõutakse miinimumelatisest suuremat elatist, tuleb kõiki lapse kulutusi tõendada erinevate tšekkide, arvete ja maksekorralduste näol. Väljamõistetava elatise suurust on võimatu täpselt ette prognoosida, kuid ilmselt on see suurel määral seotud Teie poolt esitatud tõenditega laste kulutuste näitamiseks.

Kui Teie sissetulek on märkimisväärselt suurem laste isa sissetulekust ja laste isal on veel üks laps, võib kohus langetada otsuse, mille kohaselt lasub Teil laste ülalpidamises suurem panus kui laste isal.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand