Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vormistada lapsele asjade ostmine nii, et ema ei saaks seda nö rahaks teha?27.08.2012

Tere,
Olen lapse emast lahutatud ja elame eraldi. Maksan elatist ja teen kõik endast sõltuva, et lapsel oleks kõik vajalik olemas. Nüüd tekkis vajadus osta lapsele kirjutuslaud ja uus voodi. Kuna mul on kadunud usaldus lapse ema suhtes, siis küsimus selline: kuidas oleks võimalik kirjalikult fikseerida kokkulepe, et soetatav mööbel (kogumaksumusega ~800€) on lapse kasutuses (lapse jaoks tema oma) kuni ta seda vajab ning kui laps seda enam ei vaja, siis edasine mööbli realiseerimise õigus on minul. Kahtlus seisneb selles, et lapse ema ei teeks seda vara enda äranägemise järgi ootamatul hetkel rahaks.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Võite küll sellekohase kokkuleppe sõlmida, kuid kardan, et praktikas see ei toimi – lapse ema võib Teie teadmata lapsele osetud asjad maha müüa.

Tuleb silmas pidada seda, et kui maksate lapse ülalpidamiseks regulaarselt elatist, ei tule Teil kanda täiendavalt nö lisakulutuste eest, nagu nt lapsele uue mööbli ostmine. Ilmselgelt võite seda kokkuleppel lapse emaga teha, kuid otsest kohustust Teil selleks ei ole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand