Perekonnaõigus


Küsimus: Kui mina olen lastega tegelenud, mees on maja ehitanud ja äri ajanud, kas mul siis on lahutuse korral millelegi õigus?30.08.2012

Oleme mehega 5 aastat abielus olnud. Meil on 2 alaealist last (7 ja 4), väiksem raske puudega. Lapsed sünnitasin kohe peale ülikooli, seega olen 6 aastat olnud nendega kodus. Nüüd käin küll tööl. Mees on edukas ettevõtja. Abielus oldud aja jooksul on loonud mitu osaühingut, ostnud erinevaid kinnistuid (küll firmade nimele), ehitanud maja (kinnistu ostis enne abielu). Millised on minu õigused meie ühisele varale? Majja ma panustanud rahaliselt ei ole, samas kodusoldud aja jooksul olen panustanud füüsilise tööga - rajanud korraliku iluaia, peenramaa. Minu sissetulek läheb lastele, toidule. Tema jutu järgi pole mul õigust meie ühisele kodule, kuna kõik on rajatud tema raha eest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Abielu lahutamisel kuulub jagamisele vaid vara, mis on soetatud abielu ajal ehk ühisvara. Ei oma tähtsust, kes on neid oste finantseerinud, vaid määravaks on asjaolu, millal on esemed soetatud – kui abielu ajal, siis on tegemist ühisvaraga, kui mitte, abikaasade lahusvaraga. Ühisvara hulka võivad kuuluda nii kinnisvara, sõidukid kui ka äriühingud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand