Perekonnaõigus


Küsimus: Maksan lapsele elatist kokkuleppel emaga, kuidas saan summa ametlikuks, et ema ei saaks iga kuu suvalist summat nõuda?30.08.2012

Tere.
Maksan iga kuu oma tütrele 175 eurot kuus omavahelisel kokkuleppel 20. kuupäevaks. Olen jäänud maksmisega hiljaks, kuid mitte rohkem kui kolm-neli päeva (iga kuu olen maksnud). Kui hiljaks jään, siis lapse ema ähvardab kohtusse anda. Kas tal on mingit alust hagi esitada kui olen kogu aeg maksnud?
Kas 175 eurot kuus 13-aastasele tüdrukule, kellel on breketid suus, on vähe, ema küsib igakuiselt lisa, et kokku tuleb kogu aeg üle 200 euro. Saan aru, et tütre suuremad väljaminekud aitan maksta, aga ema teeb ka 30 eurose arve pooleks.
Kas ma saan ise kuidagi ametlikuks teha summa ja kuupäeva, et jääb üks ja kindel, mitte iga kuu erinev? Tean, et alimendid peavad korvama kõik lapse kulud ja sellega peab arvestama, et mõni kuu kulub rohkem ja mõni kuu vähem, maksan tütre kulud kuna ta ikkagi minu laps aga jääb mulje nagu ma teen seda üksinda, et ema oma poolt ei panusta. Näide: see kuu jäin hiljaks 7 päeva, see oli esimene kord kui nii pikalt üle läks ja lapse ema ähvardab kohtuga, et miks ma oma kohustust ei täida, et mille eest ta lapse kooli saadab.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise väljamõistmiseks saab kohtusse pöörduda isik, kes on õigustatud ülalpidamist saama, st laps oma seadusliku esindaja vahendusel. Seega Teie kohtusse pöörduda ei saa ja sisuliselt ei ole selleks ka vajadust. Kui soovite elatist tasuda kindlal kuupäeval ja kindla summana, siis tehke seda faktiliselt ja kui lapse ema sellega nõus ei ole, võib ta elatise väljamõistmiseks pöörduda kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand