Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on võimalus laps endale tagasi saada, kui tegin kolme aasta eest vanavanematele kaashooldusõiguse?31.08.2012

Tere. Mul on selline mure, et tegin 3 aastat tagasi lapse vanaema ja vanaisaga sellise lepingu, et neil on kaashooldusõigus. Kuna tol ajal käisin koolis ja tööl samal ajal ning soovisin lapsele paremat kindlust, leppisin tema vanavanematega (isa vanemad) kokku, et ta jääb nende juurde elama niikaua kui mina saan oma kooli lõpetatud ja et iga kord kui mina soovin, tuleb laps minu juurde. Nüüd 3 aastat hiljem on tekkinud probleem, et laps ei soovi enam minu juurde tulla, kuigi mina seda väga soovin ja vanavanemad ei taha anda ka last enam mulle kuna on temasse liiga kiindunud. Nüüd nad uurivad kuidas laps nende juurde saaks jääda, kuna tegin kunagi nendega selle lepingu oma vahel.
Kas on mul mingi võimalus last endale tagasi saada?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui sõlmisite lapse vanavanematega lapse perekonnas hooldamise lepingu, ei too see kaasa Teie hooldusõiguse üleminemist lapse vanavanematele, st Te olete endiselt lapse suhtes hooldusõigusega vanem. Seega, kui lepingu tähtaeg on saabunud ehk leping lõppenud, on Teil õigus võtta laps enda juurde elama, vaatamata sellele, et lapse vanavanemad sooviksid, et laps nende juurde elama jääks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand