Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on mõtet kohtu kaudu rohkem elatisraha nõuda, kui isal on kokku 6 last üleval pidada?07.09.2012

Küsin nõu sõbranna eest. Mees tegi talle kolm last ja jättis maha. Mees on abielus teise naisega, kellega on nüüd ka kolm last. Sõbranna lapsed on 20-, 18- ja 9-aastased. Üks käib ülikoolis teisel kursusel, teine 11. klassis ja kolmas kolmandas klassis. Teise pere lapsed on umbes 11-, 2-aastane ja 6-kuune. Mees töötab fie-na ja peab väikest poodi. Pood on tal kinnisvarana väljaostetud, maksab praegu majalaenu, samuti on tal kinnisvarana maal ema majast üks kolmandik. Esimesed lapsed pole tema nimel. Ta maksab praegu neile 240 eurot kolme peale. Vaatamas neid ei käi. Ema on neid üksi kasvatanud ja ta on juba pikemat aega töötu. Suvel on saanud mõne ajutise töö. Kas on üldse reaalne ja võimalik isalt nõuda rohkem raha? Mehel on muidugi miinimumpalk vormistatud. Kas on mõtet kohtusse minna?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui isik pole laste sünnitunnistusele isana kantud, ei ole võimalik temalt kohtu kaudu üldse elatist nõuda. Nimetatu eeldaks isaduse tuvastamist.

Kui isik oleks kantud isana lapse sünnitunnistusele, ei oleks tal ülalpidamiskohustust 20-aastase lapse suhtes, kes käib juba ülikoolis, vaid ainult 18-aastase ja 9-aastase lapse suhtes, kes käivad koolis.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand