Perekonnaõigus


Küsimus: Ostsime maja enne abiellumist, kuid maja on mehe nimel, kas ta saab mind majast välja visata?10.09.2012

Tere! 25 aastat elame koos, sellest pool oleme abielus. Enne abiellumist ostsime koos maja, kus mina olin enne sissekirjutatud. Maja on mehe nimele kirjutatud. Abielu jooksul oleme selle täielikult ümber ehitanud ja kõrvalhoone täielikult juurde ehitanud. Nüüd tahab mees lahutust ja mind välja visata. Ta ütleb, et mul pole siit midagi saada. Kas ta saab seda teha? Või on mul ka mingeid õigusi. Kas tõest minu töö ja vaev ei maksa midagi? Kas ta saab mind lihtsalt välja kirjutada ja minu isiklikud asjad tänavale visata? Mida ma pean tegema? Ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui soetasite maja enne abiellumist ja see on Teie abikaasa ainuomandis (ei ole nt abieluvaralepingut, mille kohaselt see on Teie ja abikaasa ühisvara), on abikaasal tõepoolest õigus otsustada, kes viibib temale kuuluvas elamus.

Samas võib kohus määrata abielu lahutuse korral perekonna ühise eluaseme ka selle abikaasa kasutusse, kes ei ole selle omanik, kuid seda ainult juhul, kui see on vajalik ebaõigluse vältimiseks. Samuti on abikaasal, kelle ainuomandis on elamispind, mis antakse teisele abikaasale kasutamiseks, õigus nõuda selle kasutamise eest mõistlikku tasu (PkS § 68 jj).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand