Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas peaksin hakkama saama, kui olen invaliid, sissetulek on 650 eurot ja abikaasa nõuab neljale lapsele 600 eurot?01.10.2012

Tere,
olen nelja lapse isa ja abikaasa nõuab igakuiselt 600 € suurust alimentide maksmist. Ise olen 60 protsenti invaliid, millega saan riigilt 153 € pensioni, lisaks käin tööl ja kuusissetulek on 605 € bruto, seega neto 500 € kuus. Kas tal on õigus nõuda sellist alimendi suurust? Kas mulle elamiseks ka on ettenähtud mingi summa koos rohtudega. Ise olen välismaal lähetusega ja pole pabereid näinud, kuigi olen kuulnud, et midagi on saadetud kohtu poolt. Arvatavasti kiirmenetluspaberid kus oli 166 € nõue lapse kohta, endine abikaasa ei vasta meilidele ja kõnedele. Ise olen valmis maksma lastele 300 € kuus.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina ei tohi elatis ühele lapsele olla väiksem kui 145 eurot kuus, kuid teatud juhtudel on võimalik taotleda elatise väljamõistmist ka nimetatust väiksemas ulatuses. Seda näiteks olukorras, mil elatise maksmiseks kohustatud vanem on töövõimetu ja sellest tulenevalt ei ole võimeline teenima sissetulekut ulatuses, mis võimaldaks lapse ülalpidamiseks miinimummääras elatise maksmist.

Seega peaksite vastuväites/vastuses kindlasti välja tooma andmed oma majandusliku olukorra kohta ja sellele tuginedes paluma kohtult elatise väljamõistmist ulatuses, mida olete võimeline maksma.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand