Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saada lahti majalaenust, kui mina maksan aga mees kasutab maja, lahutuseks ta aga nõusolekut ei anna?29.10.2012

Minul selline olukord.
Aastaid tagasi ostsime abikaasaga kinnisvara. Selleks võtsin mina pangast laenu. Abikaasa on notarilepingus kaasomanik. Vahepeal läksime abikaasaga lootusetult riidu ja kolisime lahku. Saatuse tahtel on praegu olukord selline, et tema elab sellel kinnisvaral, mille siis ostsime ja mina elan eraldi.
Mina maksan selle kinnisvara ostmiseks võetud pangalaenu algusest saadik üksinda, sest abikaasal pole töökohta ega raha, jäi hoopistükkis eelpensionile, et kuidagi üldse hakkama saada.
Kuidas saab olukorda lõpetada. Tahaksin kasutada seda, mille eest maksan või vastupidi, ei taha maksta asja eest, mida ei saa kasutada.
Mis võimalused mul on?
Mis juhtub kui ma enam seda majalaenu pangale ei maksa? Minnakse minu enne abiellumist ostetud kinnisvara kallale või minu arvelduskontode kallale?
Abikaasa lahutusega ei ole nõus, ühiseid lapsi meil ei ole, ainukesena see ostetud maja, mille pangalaen on veel 25 aastaks.
Tänan nõuande eest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui abikaasa ei ole nõus kokkuleppel abielu lahutama, peate abielu lahutamise nõudega pöörduma kohtu poole (kohus lahutab abielu igal juhul, kaasa arvatud siis, kui üks abikaasadest sellega nõus ei ole).

Koos abielu lahutamise nõudega on võimalik taotleda kohtult ühisvara jagamist, mis peaks Teie probleemi lahendama (võite näiteks taotleda, et maja jääb Teile, kuid maksate abikaasale hüvitist tema osa eest ühisvaras või üldse taotleda maja võõrandamist ja müügitulu jagamist).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand