Perekonnaõigus


Küsimus: Abikaasa läks elama eksmehe juurde, kuid nende laps elab ikka veel minu juures, mida pean tegema, et ta oma vanemate juurde läheks?29.10.2012

Tere
Minu abikaasa elab juba neljandat kuud oma eksmehega koos. Samas elab minu majas, mis on minu lahusvara, nende ühine 16-aastane tütar, keda ma ei ole lapsendanud. Oleme algatanud abielulahutuse abikaasa algatusel. Nüüd väidab mu abikaasa, et mul on seadusest tulenev kohustus tagada lapsele elementaarsed elutingimused.
Siit ka küsimus, mis õigused ja kohustused on minul antud olukorras. Soovin, et ka laps läheks elama oma bioloogiliste vanemate juurde. Kas pean ära ootama abielulahutuse, mis võib venida pikaks. Ning kas mul on kohustus tagada lapsele elementaarsed elutingimused.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teil puudub igasugune kohustus abikaasa lapse eest hoolitseda, sest see on ilmselgelt lapse bioloogiliste vanemate kohustus. Seega on vale ja ilmselt ka pahatahtlik abikaasa väide, nagu peaksite tema lapse eest Teie hoolt kandma. Iseenesest ei välista see abikaasa lapse eest hoolitsemist, kui see Teile (ja lapsele) sobib.

Abielu lahutamine kuidagi antud asja ei mõjuta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand