Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas peaks vormistama elatisraha maksmise, et kõik kolm last saaksid isalt tuge?08.11.2012

Tere.
Mul on selline küsimus, et laste isal on minuga 2 last ja kolmas laps on teise naisega. Nüüdseks oleme jälle koos, ta toetab rahaliselt iga kuu viimast last, aga selle lapse ema pidevalt lubab alimendid peale panna. Kas on võimalik kuidagi vähendada alimente kahe esimese lapsega või millegiga muuga. Ta kannab iga kuu lapse ema arvele raha, aga tal on alati vähe ja kahe teise lapse peale see naine üldse ei mõtle. Kuidas saaks kohtus leppida sama summa peale, mis ta kogu aeg kandnud on, kuna isal on ka 2 last, kes vajavad temapoolset toetust. Kas saaksite anda nõu kuidas käituda juhul kui see naine otsustab alimendid peale panna.
suurimad tänud...

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse ema taotleb kohtu kaudu elatise väljamõistmist, on elatise maksmiseks kohustatud isikul õigus esitada vastuväide väljamõistetava elatise suuruse osas. Vastuväide peab olema põhjendatud, st kindlasti peab olema vastuväites põhjalikult argumenteeritud, miks peaks igakuiselt makstav elatis olema väiksem, kui nõutakse.

Asjaolu, et ülalpidamiseks kohustatud isikul on veel ülalpeetavaid lapsi, võib olla aluseks elatise vähendamiseks alla miinimummäära (ehk alla 145 euro).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand