Perekonnaõigus


Küsimus: Kas alla kolme aastase lapse ema võib, ja kui palju, lapse isalt ülalpidamist nõuda?14.11.2012

Tere
Kas emal, kes kasvatab alla kolme aastast last, on võimalik oma endiselt elukaaslaselt nõuda, lisaks lapse elatusrahale ka enda ülalpidamist, kuna tal pole võimalik tööle minna. Ema on lapseootel ja esimese lapse pealt saab vanemahüvitist kuni veebruarini. Lapse isaga pole koos olnud selle aasta maikuust saati ning lisaks viis ta ära ning müüs maha kooselu ajal ostetud vara: sülearvuti, diivani, televiisori. Lisaks kõigele oli sülearvuti töövahend, mistõttu ei saa ema ka kodust tööd otsida nagu andmesisestus ja mu selline. Kas emal on õigus kohu kaudu ülalpidamist saada ja mis oleks selle suurus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

PkS § 111 lõike 2 kohaselt on lapse isa kohustatud lapse emale ülalpidamist andma kuni lapse 3-aastaseks saamiseni, kui lapse emal ei ole võimalik lapse eest hoolitsemise tõttu sissetulekut saada.

Ülalpidamise ulatus oleneb õigustatud isiku vajadustest ja kohustatud isiku varalisest seisundist, kindlat elatise suurust olemas ei ole, samuti on seda keeruline nimetada tegelikke asjaolusid teadmata.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand