Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan midagi enne välismaale lapse isale külla minekut teha, et ei tekiks seal olukorda, kus isa saab lapse sinna riiki jätta?15.11.2012

Tere, mõtlesin, et küsin tuleviku tarbeks mõned asjad üle.
Mu lapse isa pole sünnitunnistusel kirjas, need read on tühjad ja mul pole ka uut meest; ent nüüd on ta otsustanud, et tahab lapsega rohkem suhelda ja meie elu toetada jne. See kõik väga tore. Isa elab EU riigis väljaspool Eestit, päritolu ja hetkel veel pass väljaspoolt EU riiki.
Viimasel ajal on palju juttu olnud isadest ja peredest, kes lapsi röövivad, seega mõtlesin mõnede ettevaatusabinõude kohta küsida, sest kuigi ma ei usu, et midagi sellist meiega juhtub, aga kunagi ei saa olla liiga ettevaatlik, kui asi puudutab mu last.
Hetkel pole lapsel ühtki muud dokumenti peale sünnitunnistuse, nii et kui nüüd lapse isa teda Eestisse vaatama tuleb, siis last riigist välja viia reaalselt lihtsalt ei saa, eksole, kuna tal pole reisidokumenti?
Kui me reisidokumendid teeme ja ise lapse isale EU riiki või lapse isa perele väljaspool EU riike külla läheme, siis on asi jällegi ohtlikum. Kas on mingeid õiguslikke akte, mida saaks selliste reiside puhul teha, et last ei saaks nendesse riikidesse jätta (juhul, kui keegi peaks ta minult ära võtma) või on kõik taolised protseduurid ette nähtud puhuks, kui olukord juba käes on?
Jutt on pikk ja ehk veidi segane, aga hea oleks selliste asjade koha pealt targemaks saada, et end ja peret kaitsta, kuna tänapäeval ei saa üheski inimeses 100% kindel olla, tundub vähemalt.
Ette tänades,
Pisut murelik lapsevanem (:

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse isaks on isik, kes on lapse isana sünnitunnistusele kantud. Kande alusel tekivad isal lapse suhtes õigused ja kohustused, sh õigus lapsega kohtuda ja kohustus lapsele ülalpidamist anda. Kui lapse bioloogiline vanem sünnitunnistusele kantud ei ole, on ta lapse suhtes täiesti võõras isik ja ei oma lapse suhtes mingisuguseid õigusi ega kohustusi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand