Perekonnaõigus


Küsimus: Millised on minu õigused ametlikult elatusraha välja nõuda, kui vabatahtlikult maksab isa ebakorrapäraselt?20.11.2012

Pea 4 aastat tagasi läksid minu ja mu lapse isa teed lahku. Kokkuleppel jäi laps minuga elama. Algselt pakkus, et maksab 3000 krooni alimente. Mingi aja möödudes kahandas summat. Tänasel ajal maksab lapsele 165 eurot elatisraha.
Oleme leppinud ka kokku, et laps käib oma isa juures aga isa annab nädal enne teada, et saaksime oma plaanid ümber mängida ja laps saab isa külastada. Paraku isa aga väga tihti last enda juurde ei võta või ei avalda soovi.
Lapse isal on uus pere ja 1-aastane poeg. Pole asju ametlikuks ajanud, aga kuna lapse isa on otsustanud, et enam ei maksa alimente ja ähvardab, siis minu kannatus on katkenud. Olen rääkinud ilusti et võib olla omavahelisel kokkuleppel tõstab veidike elatusraha. Kuna üür on meil 200 €, kommunaalteenused talvel 180 €, lapsehoidja orienteeruvalt 130 €, lasteaed 68 €, huviringid 24 € ja pluss siis veel toit, riided, transport. Millesse ma ei arvesta ega nõua lasteaeda makstavaid lisarahasid, ravimid ja hügieenitarbed.
Millised on minu õigused see elatusraha ametlikult lapse isalt välja nõuda?

PS! Ta on siiani maksnud seda raha, aga kunagi ei saa ma kindel olla, et ta seda kokkulepitud päeval teeb. Selle aasta novembri kuu ta ähvardas, et ei mkasa, maksetähtaeg on samuti möödas, mil pidi maksma. Mis veel kurvem, siis ka see kuu saab meie tütar 5-aastaseks.

Tänud nõuande eest!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ülalpidamiskohustuse mittekohaseks täitmiseks loetakse ka elatisraha mitteregulaarset ja ebapiisavat maksmist, mis annab Teile õiguse pöörduda elatise väljamõistmiseks kohtu poole.

Kohtusse pöördudes tuleb arvestada sellega, et miinimumist suuremas ulatuses elatist nõudes (st suuremat kui 145 eurot) tuleb lapsele tehtavaid kulutusi tõendada erinevate tšekkide, arvete ja maksekorraldustega.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand