Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan nõuda isalt elatisraha alates lapse sünnist või DNA testi tulemuse teadasaamisest?27.11.2012

Mees oli algusest peale teadlik, et tema laps, aga hakkas enne sündi jonnima ja ütlema, et pole tema laps ja ei ilmunud kohale kui lapsele nime panek. Hetkel laps vallaslaps ja isa väldib raha maksmist. Siis kui laps sai 7-kuuseks, tegin oma kuludega DNA testi ära, sest tema keeldus maksmast. Mitte midagi ei muutunud peale "aitäh" lause, et kinkisin talle kaua oodatud tütre, kui sai testi vastused kätte. Järgmine kuu saab laps aastaseks ja huvi lapse vastu 0, sest põhjuseks toob, et kas kõik või mitte midagi - kas on pere tema reeglite ja tujude järgi või tühjad pihud.
Kas pean lihtsalt pöörduma kohtusse oma DNA paberiga või mis moodi see käib? Ja kas saan alates sünnist nõuda tagant järgi või sellest momendist kui saime DNA testi vastused?
ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui DNA-testiga tehti kindlaks, et mees on lapse isa, võib mees isaduse lihtsalt omaks võtta, eraldi kohtusse pöörduda ei ole vaja.

Kui lapse isa ei ole vabatahtlikult nõus isadust omaks võtma, tuleb isaduse tuvastamiseks esitada kohtule vastav hagiavaldus. Kui tehtud on nö kodune DNA-test, tuleb kindlasti teha kohtumenetluse raames uus test.

Kui kohus tuvastab, et laps põlvneb mehest, keda peate lapse isaks, on Teil õigus nõuda temalt elatist alates elatishagi esitamisest, mitte alates lapse sünnist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand