Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saan vara lapsele pärandada nii, et peale minu surma mängurist isa ei saaks lapse hooldajana seda vara maha mängida?03.12.2012

Kui minuga peaks midagi juhtuma, jääb ju minu vara minu lapsele. Tekkis küsimus, kas lapse isal on õigus varale, mille on tema alaealine laps pärinud?
Mida teha juhul, kui lapse isa on patoloogiline mängur. Kui minuga midagi juhtub - siis on ju võimalik, et mängurist isa kasutab ära lapse vara ja mängib ka selle maha.
Kas testament kaitseb lapse vara?
Näiteks: kas oleks õige lapse varale määrata minu poolt hooldaja, keda ma usaldan?
Kas selline testament siiski reaalselt kaitseb - kas lapse isa saab selle vaidlustada ning laste vara ikkagi müüki panna.
Teine küsimus.
Kas mul on õigus otsustada lapse asukoha üle postuumselt, testamendi näol. Näiteks keelata lapse elama viimise riigist välja?
Kas ma saan määrata lapsele hooldaja, keda ma usaldan - nii, et laps ei asuks elama oma sünniakti kantud isa juurde eestis või välismaal. Kuna ma siiralt usun, et lapse isa ei ole piisavalt stabiilne.
Mängur suudab olla aastaid probleemivaba ja ennast nö. mäele upitada, aga alati on võimalus, et langeb mängurluse auku. Siis tulevad mängu rahalised probleemid, maksmata arved, enesetapu ähvardused, vägivaldne käitumine jne, jne.
Soovin tagada oma lapsele stabiilse tuleviku, ka siis, kui minu endaga midagi peaks juhtuma.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui üldjoontes on vanemal õigus ja kohustus valitseda lapse vara, siis PkS § 128 lõige 1 punkt 1 sätestab, et varahooldusõigus ei kehti vara puhul, mille laps on omandanud pärimise teel ja kui pärandaja on määranud, et vanem ei või seda vara valitseda.

Seega, kui teete testamendi oma lapse kasuks ja määrate, et lapse isa ei tohi lapsele pärandatut valitseda, on võimalik vältida olukorda, et lapse isa pärandi nö maha mängiks.

Samas ei ole võimalik postuumselt määrata lapsele hooldajaks kolmandat isikut, kui on elus lapse teine bioloogiline vanem. Lapse hooldamise õigus (ja kohustus) lasub eeskätt ikkagi lapse bioloogilistel vanematel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand