Perekonnaõigus


Küsimus: Mida ette võtta, kui lapse ema ei täida meievahelist kokkulepet lapse hooldusõiguse osas?05.12.2012

Läksime lapse emaga 3 kuud tagasi lahku (vabaabielu). Allkirjastasime lapse emaga kokkuleppe, mille kohaselt on laps (5 a. poiss), iga nädalavahetus minu juures ja nädala sees ema juures. Selle aja jooksul olen lapse emale andnud algul 1000 eurot, siis ülejäänud kuud 100 eurot pluss küttepuud ja ostsin televiisori. Laps sai küll iga nädalavahetus käia, kuigi pidin pidevalt kuulama süüdistusi, et laiman teda lapse kuuldes, ei anna lapsele süüa jne. Iga kord muidugi ka ähvardas, et enam last ei luba. Nüüd, kus mul ei olnud tema nõudmise peale kohe raha anda, ei lubanud ta 2 nädalavahetust last minu juurde ja viis lapse oma ema poole, seal hoidis last kasuvanaisa (ema uus mees) sel ajal kui vanaema tööl oli. Laps pidi olema samas raskelt haige (gripp). Kuna lapse emal on 80 % psüühiline puue, ta ilmselt siis ise haige lapse eest hoolitseda ei suutnud. Ka enne on ta viinud haige lapse oma ema poole. Kas ei oleks võinud siis laps olla minu juures, oleksin hoolitsenud ise haige lapse eest? Nüüd aga esitasid nii lapse ema, kui vanaema mulle nõude, et kevadeni ei ole mul mõtet lapsele järgi tulla, ei lubata. Ja et ma võiksin üldse lapse unustada, kuna vanaema on nõus ise lapse üles kasvatama. Laps on väga õnnetu, minu juurest ära minnes luges alati sõrmedel päevi, et kuna saab tagasi tulla.. ja nüüd. Samuti hoiab väga oma tädi, kellega ka ei lubata kohtuda, et tal pole õigust last näha. Lastekaitsesse minna pole mul enam mõtet, kuna ta pidi seal oma jutu järgi olema igapäevane külaline ja minu kohta kõik kõige hullemad asjad kokku valetanud, kahjuks teda ka usutaks. Näha on, et ema kasutab last relvana minu vastu, saamata aru, et laps ju kannatab, tema heaolu peaks olema kõige tähtsam. Mida ma saaksin sellises olukorras, teha? Omavahelisi kokkuleppeid teha niisiis ei saa, kuna ta ei pea neist kinni. Olen mõelnud ka kohtusse andmist kui muud üle ei jää. Eriti mure ongi see, et lapse ema psüühiline tervis pole just kõige parem lapse kasvatamiseks ja ta ei saa üksi lapse kasvatamisega hakkama, samas tahab mulle kätte maksta lahkumineku eest ja selleks siis last ära kasutades.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Tegelikkuses on Teil õigus igal ajal oma laps kolmanda isiku (antud juhul lapse vanaema) käest ära võtta, sest Teie olete siiski lapse bioloogiline vanem, kellele laienevad lapsega seotud õigused (ja ka kohustused). Seda muidugi eeldusel, et ei ole kohtulahendit, mis Teie õigusi mingil moel piiraks – nagu Teie jutust järeldan, seda ei ole.

Kui omavahelised kokkulepped lapsega suhtlemise osas ei toimi, tuleks esmalt pöörduda lastekaitsetöötaja poole (ka siis, kui arvate, et see ei pruugi olukorrale lahendust pakkuda). Kui eestkosteasutuses lapse emaga kokkuleppele saada ei õnnestu, peaksite suhtlemiskorra kindlaksmääramise nõudega pöörduma kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand