Perekonnaõigus


Küsimus: Kui palju on lahus elaval isal õigus ühes kuus lapsega koos olla?16.12.2012

Austatud nõuandja
Olete kirjutanud:
küll on Teil aga õigus nõuda lastega kohtumist piisavas mahus. Kindlasti tuleb selliste otsuste tegemisel arvestada ka laste arvamust, kuna laste heaolu säilitamine on peamine.
Täpsustage palun, milline on see ühik "piisav maht", kui 8a laps ilmselgelt tahab isa juurde (ta tahabki ainult isa juures olla) aga ema ei lase?
Nimelt ema väidab, et laps on isa juurest tulles närvilisem, käitub halvemini, unehäired jne. Ma muidugi ise mõistan last, sest kui ta on kohas, kus ta ei taha olla (ema juures), tekitab see temas stressi ja muid komplikatsioone.
Isa juures on laps väga hea käitumisega ja väga rahulik. Magab nagu nukuke. Ta on silmnähtavalt õnnelik.
Kahjuks on ema eriala spetsialist ja kõik usuvad ainult teda - ta on ju spetsialt, ta ei saa eksida, ju on viga ikka isas.
Ahjaa, laps ei varjagi, et kui ta saab 10, siis saades otsustamisõiguse, läheb ta isa juurde elama. See on kindlasti üks põhjus, miks ema püüab last isast võõrutada.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Suhtlemise tihedus ja kohtumiste kestvus oleneb suuresti konkreetsetest asjaoludest, st ei ole nö kindlat mahtu, kui palju peaks lahus elav vanem lapsega kohtuma. Eelkõige tuleks lähtuda sellest, kui tihedalt on laps vanemaga eelnevalt suhelnud ja kui lähedane on sellest tulenevalt lapse ja vanema vaheline side. Ilmselgelt ei saa üksteisest võõrdunud lapse ja vanema suhtlemiskord olla samasugune, kui lapsel ja vanemal, kes on stabiilselt omavahel suhelnud. Samuti on ilmne, et kui lahku läinud vanemad elavad üksteisele lähedal, saab laps lahus elava vanemaga tihedamalt suhelda kui vanem, kes elab nt välismaal. Seega tuleb suhtlemiskord kindlaks määrata eelkõige varasemat suhtlust arvestades ja seejärel ka vanema võimalusi hinnates (suhtlemiskord peab olema täidetav).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand