Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas raha kätte saada, mida pärast lahutust lubas mees mulle notariaalse lepingu järgi maksta?18.12.2012

Sõlmisime pärast abielu lahutust notariaalse lepingu, kus abikaasa pidi maksma mulle igakuiselt Eesti keskmist palka. Nüüd ei pea ta enam lepingust kinni, tal on olemas hea palgaga kindel töökoht. Kui annan asja kohtusse, kas on võimalus, et kohus võib otsustada, et mul pole õigust saada lepingus ettenähtud raha. Kuidas näeks välja edaspidi raha eksabikaasa palgast kinnipidamine, kas on võimalik nõuda, et see võetakse ta palgast sunniviiliselt maha, sest vabatahtlikult ta seda ei teeks.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui tegemist on notariaalselt tõestatud kokkuleppega, mille kohaselt on võlgnik peale nõude sissenõutavaks muutumist andnud nõusoleku alluda kohesele sundtäitmisele (ilmselt selline klausel kokkuleppes ka sisaldub), on tegemist täitedokumendiga ja see allub täitemenetlusele.

Seega, kui endine abikaasa kokkulepet ei täida, peate pöörduma kohtutäituri poole ja algatama endise abikaasa suhtes täitemenetluse. Kohtutäituril on seejärel õigus kokkulepitud igakuine rahaline kohustus Teie endise abikaasa kontole laekuvast sissetulekust kinni pidada.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand