Perekonnaõigus


Küsimus: Kas aastaid tagasi isa antud luba lapsega reisimiseks, on aluseks, et võiksin lapsega välismaale elama minna?19.12.2012

Tervist. Lapsega on meil sama perekonnanimi. Lahutasime abikaasaga, kui laps oli aastane, praegu üheksa aastane. Nende aastate jooksul isa ei ole näinud oma last, ei ole helistanud. Ma ei tema temast midagi. Kaks aastat tegelesin sellega, et saada lapsele elatisraha, lapse isa kogu aeg oli sellele vastu ja venis see asi. Praegu maksab, aga lapse elust ei ole huvitatud. 9 aastat tagasi ta kirjutas notari juures mulle loa, et ma saan lapsega välismaal puhkamas käia. Praegu, kui ma soovin välismaale elama minna, kuidas ma saan ilma isata seda teha, kuna temaga ei ole 9 aastat kontakti? Kas selle dokumendi alusel võib ka midagi teha? Tänan.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui isa on nõusoleku andnud lapsega välismaale reisimiseks, ei saa seda siiski käsitleda nõusolekuna välismaale alaliselt elama asumiseks. Seega peaks lapse isa andma uue nõusoleku välismaale elama asumise osas, mis peab samuti olema notariaalses vormis.

Kui lapse isa keeldub vastavat nõusolekut andmast, on Teil õigus pöörduda kohtu poole ja taotleda otsustusõiguse üleandmist lapse elukoha määramise osas.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand