Perekonnaõigus


Küsimus: Mida peaksime silmas pidama, kui plaanime abielluda ja seejärel korteri osta?21.12.2012

Tere. Plaanime elukaaslasega abielluda suvel ning seejärel sügisel või talvel soetada korteri. Kuna korter saab soetatud abielu ajal, siis on see automaatselt ühisvara. Korter saab ostetud pangalenuga, laenu võtjaks saab ainult minu abikaasa, sest tema käib tööl, mina ei käi. Kas panka minnes peaks veel kuskile kirja panema, et mina oleksin ka omanik või piisabki sellest, et oleme abielus ning soetatud vara on ühisvara? Küsimus ise on selles, et kui abikaasa sureb, siis jääb korter mulle, aga kas mina pean hakkama maksma laenujääki kuigi mina polnud laenuvõtja vaid olen üks omanikest kõigest? Kuidas talitada võimalikult targasti, et peale abikaasa surma raskustesse ei satuks. Kuna korter maksab päris palju ja kuu laenumakse on tõenäoliselt 600 euro ringis, siis peale abikaasa surma ei jaksa ma iialgi maksta sellist summat kuus pangale. Välja kolides olen täiesti ilma koduta. Hetkel töötab mees Soomes ning teenib hästi. Kui meil pole ka lapsi, kas siis kuulub kogu korter automaatselt mulle?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui olete abielludes vararežiimiks valinud varaühisuse ja soetate abielu ajal kinnisvara, kuulub see Teie ja abikaasa ühisvara hulka, olenemata sellest, et laenukohustusi hakkab täitma Teie abikaasa ainuisikuliselt.

Kui Teie abikaasa sureb ja Teil kummalgi lapsi pole, pärite Teie poole abikaasa pärandist (teise poole pärivad pärandaja vanemad ja nende alanejad sugulased) ja kui abikaasa vanemaid ega alanejaid sugulasi ei ole, pärite kogu pärandi. Võimalik on teha testament, millega abikaasa määrab Teid ainupärijaks, siis eelpool kirjeldatud seadusjärgne pärimine ei kohaldu.

Pärandi vastuvõtmisel lähevad pärijale üle kõik õigused ja kohustused, seega korteriga saate kaasa ka kohustused panga ees. Ei ole võimalik võtta vastu ainult õigusi ja välistada kohustused. Ilmselgelt on Teil õigus pärandist loobuda, kuid siis peate loobuma kogu pärandist, sh korterist ja muust varast.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand