Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan ainuhooldusõigust taotleda vallasemana või saan seda teha alles siis, kui lapse isa on sünnitunnistusele kantud?26.12.2012

Minu alla 3-aastase lapse Eesti sünnitunnistusel on ainult ema nimi, kuna lapse bioloogiline isa elab välismaal ja toona veel ei olnud absoluutselt huvitatud lapse olemasolust.
Nüüd avastas lapse bioloogiline isa, et ta tahab lapse elus hakata otsuseid tegema ja teda aeg-ajalt isegi kuskile välismaale sugulaste juurde võtta, hoolimata sellest, kas see mulle meeldiks või ei.
Ning kuna mina olen arvamusel, et lapsel on kõige turvalisem koos minuga ja oma kodumaal, siis ta ähvardab mind kohtu ja kõige muuga, väites sealjuures, et ta võidab endale kõik õigused, mis tahab. Nii lihtsalt see vast ei käi, aga sealt ka minu küsimus - kas ma saan juba vallasemana taotleda lapse ainuhooldusõigust või saab seda teha ainult alles siis, kui lapse isa on kohtu kaudu lasknud oma nime sünnitunnistusele panna?
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse sünnitunnistusele ei ole isa kohta kannet tehtud, ei ole võimalik taotleda lapse ainuhooldusõigust, sest olete lapse ainukese vanemana niigi ainus hooldusõiguse teostaja (kuni lapse bioloogilist isa lapse sünnitunnistusele kantud ei ole, puuduvad tal lapse suhtes igasugused õigused ja kohustused).

Seega on hooldusõiguse täieliku üleandmise taotlemine võimalik vaid olukorras, mil lapsel on kaks vanemat (st sünnitunnistusele on tehtud kanne nii ema kui ka isa kohta), kes jagavad ühist hooldusõigust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand