Perekonnaõigus


Küsimus: Mida peaksin tegema, et lapsele vanavanematelt elatisraha nõuda?09.01.2013

Tere!
Lugesin vastuseid sarnastele küsimustele nagu minul, aga abi ei saanud. Nimelt tean ma, et on võimalik nõuda elatisraha vanavanematelt (Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 19. oktoobri 2011. a otsuse nr 3-2-1-75-11 kohaselt võib vanavanematel oma lapselapse ülalpidamise kohustus tekkida PKS § 106 lg 2 alusel ka siis, kui on juba olemas jõustunud kohtuotsus elatise asjas vanema vastu.) Mida peaksin tegema selleks, et vanavanematelt elatisraha nõuda? Milliseid dokumente on vaja? Kuhu peaksin pöörduma? Kas asi käib läbi kohtu või piisab kohtutäiturile dokumentide esitamisest? On advokaadi olemasolu tähtis sellise asja läbiviimiseks? Nii lapse isal kui vanavanematel puudub täielik huvi lapse vastu. Alimendid on ametlikult peale pandud aastal 2008 ja lapse isa ei käi nimme ametlikult tööl. Keeldub alimentide maksmisest.
Ettetänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui soovite elatise väljamõistmist asenduskohustusena lapse isa vanematelt (lapse vanavanematelt), tuleb kohtule esitada vastav hagiavaldus. Seda muidugi juhul, kui kohtuväliselt kokkuleppele saada ei õnnestu, mida võib ilmselt Teie kirjelduse alusel eeldada.

Advokaadi/juristi abi oleks kasulik hagiavalduse koostamisel, kuid ei ole ilmtingimata vajalik kohtuistungil (see oleneb juba Teist, kui kindlalt ennast istungil tunnete).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand