Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas käib elatisraha jagamine, kui isa saab miinimumpalka ja elatist vaja maksta kolmele lapsele?09.01.2013

Tere!

Sooviks, et laste isa maksaks kahele lapsele elatist. Ühte elatist soovin suurendada, kokkuleppena sõlmisin ma rumalalt 500 krooni. See on nüüd 30€. Kohtumajas öeldi, et vajadusel saan suurendada. Seda soovingi ma nüüd teha. Elu läheb iga päev kallimaks ja söögilaud õhemaks. Ja teisele lapsele soovin Eesti Vabariigi seadusest tulenevalt seda miinimumi panna. Kas oleks see mõeldav? Hetkel küll sünniaktil nime pole, aga võib-olla saab asja niikaugele, et tunnistab põlvnemist. Kui ei, siis tuleb asja alustada teisiti. Sain ka vastavad paberid kohtumaja kantseleist. Aga mul ongi küsimus, kui temal on kaks last minuga ja uue naisega on üks laps, teine on naisel eelmisest kooselust. Ning saab miinimumi, kuidas seda elatist siis määratakse?
Kokkuleppele me temaga vist kohtuväliselt ei jõua. Minule pakub kahe lapse eest kokku 60€ elatist, sellega pole ma nõus. Viimasel korral ütles sms-is, et üle saja euro kuus ei kavatse tema maksta, kuna tema tahab ka elada. Sõimab ja saadab sms-e, et ma ei hooli tema kahest lapsest, kes tal uue naisega on. Et nemad peavad kannatama, minupärast, et mina pressivat neilt nüüd raha välja. Aga samas ei pea ju minu lapsed kannatama, et isal uus pere on. Keeruline olukord, aga sooviks ikka teie abi.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!
Esmalt märgin ära, et elatist on võimalik nõuda vaid mehelt, kes on lapse sünnitunnistusele isana kantud, seega tuleb Teil kõigepealt taotleda kohtus isaduse tuvastamist (võimalik on ka isaduse omaksvõtt mehe poolt, siis ei ole vaja isaduse tuvastamiseks kohtusse pöörduda).
Teil kui laste seaduslikul esindajal on õigus igal juhul laste ülalpidamiseks elatist nõuda, ka olukorras, mil elatise maksmiseks kohustatud isiku sissetulek on minimaalne. Riigikohus on leidnud, et vanem on kohustatud leidma vajalikud vahendid enda ja oma laste ülalpidmiseks.
Asjaolu, et mehe uuel elukaaslasel on eelnevast kooselust laps, ei oma Teie jaoks juriidiliselt tähendust, sest mehel puudub kohustus seda last ülalpidada.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand