Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas hiljem vajadusel tõestada, et suusõnaliselt leppisime emaga kokku lapse elatisraha summa?10.01.2013

3 aastat tagasi kolis lapse ema minust lahku. Leppisime suusõnaliselt kokku, et hakkan alaealisele tütrele maksma 1800 krooni. Praegu maksan 115 eurot. Kirjalikust kokkuleppest ta keeldub. Kas kehtib suusõnaline kokkulepe ja kuidas seda tõestada hiljem, et nõustus selle summaga?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui maksate elatist alla seadusega sätestatud miinimummäära, milline on käesoleval hetkel 160 eurot, ei ole tegelikkuses vahet, kas sõlmite kokkuleppe suuliselt või kirjalikult. Seda põhjusel, et alla miinimummäära elatist saaval vanemal on alati õigus pöörduda kohtu poole elatise väljamõistmiseks miinimumulatuses või üle selle (viimast juhul, kui lapse kulud on suuremad kehtivast alampalgast). Seejuures ei mõjuta kohtusse pöördumise õigust kuidagi asjaolu, et sõlmisite eelnevalt kokkuleppe elatise maksmise osas alla kehtiva miinimumi.

Samuti tuleb Teil arvestada sellega, et kui maksate elatist vähem kui seadusega sätestatud miinimummäär, võib elatist saav vanem nõuda kohtu kaudu elatist 1 aasta tagasiulatuvalt, täpsemalt selle osa, mis jääb puudu miinimummäärast.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand