Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas lahutada Eestis abielu välismaalasega, kui välismaal sõlmitud abielu kohta ei ole dokumenti?12.01.2013

Tere,
On nüüd selline tõsine mure. Olen olnud aasta abielus Alžeerlasega aga sooviks lauhutust saada. Tema keeldub mulle lahutust andmast. Abiellusin Iirimaal, abielutunnistus on tema käes, mul pole ühtegi dokumenti, et tõestada, et olen abielus. Sooviksin Eestis lahutust algatada, mis ma peaks selleks tegema? Ja kui Eestis lahutus algatada, kui kaua võtab aega, et saada lahutus? Mis saab sel juhul, kui abiellumine toimus sellel eesmärgil, et inimene saaks endale Euroopa passi.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui olete Eesti Vabariigi kodanik (või olite seda abielu sõlmimise ajal), mida võib eeldada, saate kohtumenetluse abielu lahutamiseks algatada Eesti kohtus. Kohtumenetluse algatamiseks peaks Teil olemas olema abielutunnistus, mille koopia saate Iirimaalt vastavast asutusest, ilmselt sealsest perekonnaseisuametist.

Abielu lahutamiseks tuleb Teil esitada kohtule hagiavaldus ja tasuda riigilõiv. On keeruline ette prognoosida, kui kaua täpselt see menetlus aega võtab, oleneb suuresti asjaoludest, nt sellest, kui kiiresti suudetakse teisele poolele menetlusdokumendid kätte toimetada jms.

Kui abielu oli fiktiivne, on ilmselt võimalik selle kehtetuks tunnistamine.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand