Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saada sündiv laps oma nimele, kui lapse ema on juba teise mehega abielus?14.01.2013

Tere,
Mu elukaaslane läks minu juurest ära ajal mil on lapseootel. Nüüd on ta uue mehe juures juba ja soovib, et laps saaks tema perekonnanime ja sünnitunnistusele soovib ka uue mehe isana märkida. Mida saaksin teha, et mu laps saaks ikka minu perekonnanime ja mind märgitaks ka sünnitunnistusele isana? Laps peaks sündima jaanuari lõpus ja mu eksnaine on ka juba abielus uue mehega. Lapse ema keeldub minuga asja arutamast ja meilidele lihtsalt ei vasta? Millised oleksid minu õigused antud asjas?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

PkS § 86 lõige 1 sätestab, et kui laps sünnib kolmesaja päeva jooksul pärast abielu lõppemist, loetakse lapse isaks lapse emaga abielus olnud meest. Sama paragrahvi lõige 2 sätestab, et kui uue abielu sõlminud naisel sünnib laps, keda tuleb eeltoodud sätte alusel pidada endise abielumehe lapseks ja PkS § 84 lõike 1 punkti 1 kohaselt uue abielumehe lapseks, siis loetakse laps uue abielumehe lapseks. Teie jaoks tähendab eeltoodu seda, et lapse sündides loetakse automaatselt lapse isaks mees, kes on Teie endise abikaasaga abielus ja see mees kantakse ka isana lapse sünnitunnistusele.

Iseenesest on võimalus, et lapse ema ja tema abikaasa teevad perekonnaseisuametile ühise avalduse, et lapse emaga abielus olev mees ei ole last eostanud, kuid Teie kirjelduse alusel võib eeldada, et sellisele kokkuleppele saamine ei ole kahjuks võimalik. Seega jääb Teile vaid võimalus isaduse vaidlustamiseks kohtu teel, nõudes enda isaduse tuvastamist selle mehe asemel, kelle isadus on kindlaks tehtud tulenevalt abielust lapse emaga. Isadust vaidlustada saab siis, kui laps on juba sündinud, mitte enne.

Tähelepanu tuleb pöörata ka asjaolule, et Teie olukorras saab isadust vaidlustada 1 aasta jooksul alates lapse sünnist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand