Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saab nõuda eksabikaasalt korteri poole laenumakse tasumist, kui abielu on lahutatud aga vara jagamata?14.01.2013

Abielupaar soetas kinnivarabuumi harjal pangalaenuga korteri. Mees on ostudokumentides kirjas kui ostja ja laenu taotleja ning naine kui ostja abikaasa ja laenu kaastaotleja. 3 aastat hiljem abielu lahutati. Ühisvara jagamine on siiani tegemata. Pärast lahutust on korteri laenumakseid tasunud mees. Naine on öelnud, et tema ühiselt soetatud korterist huvitatud pole ja teda ei huvita, kuidas korteri laenumaksed tasutud saavad. Mees on seni laenumakseid üksi tasunud. Korteris ei ela sees kumbki osapool. Korterit müüa pole hetkel võimalik, kuna kinnisvara hind on langenud ja müügist saadav tulu oleks u. 40% väiksem kui laenujääk.
1) Kas mehel on õigust nõuda, et naine maksaks edaspidi poole igakuisest pangalaenu tagasimaksest?
2) Kas mehel on õigus nõuda, et naine hüvitaks talle tagantjärele oma osa laenumaksetest, mille on pangale tasunud mees (lahutusest kuni praeguseni)?
3) Kui saab nõuda tagasiulatuvalt, siis kui pika perioodi eest?
4) Millest oleks mõistlik asjajamist alustada?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Maksekohustus kui selline kuulub Teie poolt kirjeldatud asjaolude alusel jagamata ühisvara hulka ja mõlemal abikaasal on võrdne kohustus laenu tagasimaksete eest hoolt kanda. Iseenesest on võimalik ühisvara jagamisel taotleda kohtult ka ühiste kohustuste jagamist, kuid Teie kirjelduse alusel soovitaksin pigem natuke teistsugust lahendust.

Märkisite, et endine abikaasa ei ole huvitatud ühiselt soetatud korterist (ega soovi tasuda poolt sellel lasuvatest laenukohustustest). Mina soovitaksin teha endisele abikaasale ettepaneku minna notari juurde ja sõlmida abieluvara jagamise leping, millega endine abikaasa nö loobub oma osast ühisvaras (korterist) ja samuti sellega seotud kohustustest (laenust). Sellisel juhul saaksite korteri enda ainuomandisse ja saaksite selle endale sobival ajal nt võõrandada ning abikaasa "pääseks" laenukohustustest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand