Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapsi kasvataval vanemal on õigus teada, kuhu (mis aadressile, eriti veel välismaale) lapsed teise vanema juurde lähevad?14.01.2013

Tere,
Lahutasin laste isast kuna ta oli vägivaldne, kuid laste hooldusõigus on mõlemal. Laste isa ei ole aastaid laste vastu huvi tundnud, elatise mittemaksmise eest on kohtulikult karistatud, nüüd on asi uuesti politseis. Viimane kord käis noorim - 7-aastane laps isa juures 4 a tagasi ning siis laps helistas ja ütles, et isa tegi haiget. Tõin lapse koju. Nüüd, kuna elatise maksmise asi on uuesti politseis, on isa lastest korraga huvitatud ning tahab neid enda juurde nädalaks Soome võtta. Kuid mina tahaks teada, millisele aadressile lapsed lähevad juhuks, kui lastel isaga probleeme tekib nii nagu seda on ka varem juhtunud. Ka lapsed, kes nüüd on 11 ja 13 a tahavad, et mina teaks, kus nad on. Samuti ei julge nad minna ilma 18 a vennata, kuid isa tahab võtta 11 ja 13 aastasi eraldi ning kutsub 18 a last üksi enda juurde.
Mida sellises olukorras teha?
Ma soovin, et vaatamata isa vägivaldsusele saaksid lapsed isa näha lootes, et ehk isa on asjade üle järele mõelnud ning ei tee lastele haiget, kuid isa ei taha anda aadressi, kuhu lapsed teises riigis lähevad ning pole nõus võtma kõiki lapsi koos. Viimane telefonikõne aadressi teemal läks täiesti kontrolli alt välja - nimelt oli laste isa purjus ja ähvardas mind teatud asjadega. Sellest järeldan, et isa ei suuda ennast siiski kontrollida. Kas sellises olukorras on targem ainuhooldusõigust taotleda? Kas ühishooldusõiguse korral on siiski lapsi reaalselt kasvataval vanemal õigus teada, kuhu lapsed isa külastama lähevad, eriti teades, et isa võib lastele haiget teha?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

PkS § 144 sätestab, et vanemal on õigus nõuda teiselt vanemalt teavet lapse isikuga ja varaga seotud tähtsate asjaolude kohta, kui see ei ole vastuolus lapse huvidega. Minu hinnangul on lapse isikuga seotud teave ka info lapse asukoha kohta, mida üks vanem on kohustatud teisele vanemale vastava nõudmise peale andma. Samas ei järgne antud kohustuse mittetäitmisel mingisugust sanktsiooni, st olukorras, mil vanem keeldub andmast vastavat teavet, midagi teha ei ole.

Kui Te tõsiselt kahtlete laste turvalisuses isaga Soome reisimisel, on Teil õigus keelduda laste isale nõusoleku andmisest lastega välisriiki minemiseks. On vägagi tervitatav, et pooldate laste ja isa suhtlemist, kuid kui nendevaheline suhtlemine ei ole olnud tihe, oleks võib-olla mõistlikum korraldada alguses lühema kestusega kohtumised ja teha seda Eestis, et vajadusel saaksite neile näiteks järgi minna.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand