Perekonnaõigus


Küsimus: Mitmeks aastaks ette peab tegema vanemate lapsega suhtlemise graafiku?23.01.2013

Tere
Minu kooselu lapse isaga lõppes, kui poiss oli alles 1-aastane. Kahe aasta jooksul ei huvitunud isa oma pojast. Elatise asjus läksin kohtusse ja kohtutäituri juurde. Kohtudes juhuslikult mõned korrad tänaval või kaupluses, nõudis ta last enda juurde koju. Koju, kuskohast ta meid sõna otseses mõttes välja viskas ning kus elab ka nüüd tema uus kolmas naine. Ma ei lubanud väikest poega sinna, pakkusin välja, et kohtute esialgu, kas meie uues kodus või siis õues mänguväljakul jne. Ta ei olnud nõus minema mitte mingisugusele kompromissile. Nii asi jäigi.
Nüüd aga, eelmise 2012. a. sügisel tegi ta äkki avalduse kohtusse lapsega suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks. Nõuab võrdseid õiguseid ja kohustusi.
Küsimused:
Mitmeks aastaks ette peab tegema suhtlemisgraafiku? Kas on olemas selle kohta kuskil kindel seadus? Lastekaitsest öeldi, et kuni kooliminemiseni ehk siis antud juhul 4-ks aastaks. See on minu arust absurd. Kas võib teha graafiku näiteks maksimum aastaks ja siis edasi vaadata-muuta?

Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Mingit konkreetset seadust ei ole, mis ütleks, kui pikaks ajaks (ja nt millise kohtumise sagedusega) suhtlemiskorra määrama peaks. Kohtumenetluses (ja muidugi ka kohtuväliselt) võivad pooled välja pakkuda enda hinnangul parima võimaliku suhtlemiskorra, mingeid konkreetseid piiranguid ei ole.

Täiesti põhjendatud on määrata suhtlemiskord teatud tähtajaga, mille saabudes lepitakse kokku uus suhtlemiskord. Eriti põhjendatud on see olukorras, mil laps on väga väike ja vajab suure tõenäosusega rohkem ema hoolt (nt laps on alles rinnaga toidetav). Samuti on selge, et kooliskäival lapsel peaks olema üks kindel kodu, kuid lasteaialaps võib põhimõtteliselt olla ka vahelduva elukohaga, veetes mõlema vanema juures võrdse osa ajast. Ja ka olukorras, mil laps ja vanem ei ole pikema perioodi jooksul suhelnud, tuleks alguses ilmselt teha nö tutvumise periood, mil kohtumised on lühema kestusega ja seejärel hakata korraldama pikema kestusega kohtumisi (sh ööseks jäämisega).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand